Het actieterrein van de osteopaat is veelzijdig. Naast de specifieke zorgtaak voor de patiënt, behoren ook de volgende taken tot zijn opdracht:
- het promoten van de gezondheid,
- de expertise,
- de volksgezondheid,
- het onderzoek,
- het onderwijs en het management.
Als eerstelijnszorgenverstrekkers hebben osteopaten de verantwoordelijkheid een diagnostiek te stellen die hen moet toelaten een onderscheid te maken wat al dan niet binnen de bevoegdheid valt van de osteopathische geneeskunde en waardoor een verwijzing naar andere gezondheidszorgers noodzakelijk blijkt. In dit opzicht erkennen osteopaten dat specifieke handelingen en technieken geïndiceerd of gecontra-indiceerd kunnen zijn binnen specifieke omstandigheden. Het is echter belangrijk te begrijpen dat een contra-indicatie bij een manipulatieve tussenkomst van een bepaald lichaamsdeel geen osteopathische benadering uitsluit in een andere regio. In hetzelfde opzicht is een contra-indicatie voor een specifieke handeling geen uitsluitsel voor een andere en meer aangepaste techniek bij diezelfde klinische situatie.
Absolute en relatieve contra-indicaties binnen de osteopathie refereren aldus meestal naar de uitgevoerde techniek.
Osteopathie kan zowel complementair aan alsook alternatief voor een standaard medische behandeling gezien worden. Eén van de doelstellingen van osteopathische behandelingen is het herwinnen van een normale functie, waarbij mogelijk het gebruik van medicatie, medisch technische ingrepen en/of chirurgie kan worden beperkt of vermeden.